10CHILDREN
ART FOR CHANGE
ma 28 feb / 10.30 - 12.30 / V.O.C. (Vrijzinnig Punt), Albrecht Rodenbachstraat 18 / gratis
www.10children.org
Deze ochtend maken we kennis met een mondiaal project rond kinderen, armoede en kunst, of: art for change. De initiatiefnemers, Dennis Meyer en Liesbeth Coltof, stellen het project voor dat inmiddels in 5 steden uitgezet is. Krokusfestival is partner in 10CHILDREN, niet alleen als platform naar diverse professionele sectoren toe, maar ook inhoudelijk in de uitwerking van één van de projecten.
Maak kennis met dit project dat uitgaat van kinderen in armoede, vaak zelfs onvermoede armoede. Kunst kan die ellendige situatie niet uitwissen, maar kan wel een essentiële sprankel hoop, verwachting, erkenning liefde, genegenheid, begrip en nog zoveel meer bieden.
PROJECT
Binnen 10CHILDREN -art for change- werkt in 10 steden in 10 landen een internationale en lokale gemeenschap van kinderen, jongeren, professionele kunstenaars, musea, theaters, filmscholen, maar ook universiteiten, humanitaire organisaties en NGO’s aan verschillende kunstprojecten met als centraal thema: de invloed die armoede heeft op het leven van kinderen en jongeren. Elke stad belicht dit thema vanuit een specifieke invalshoek.
De verhalen van de kinderen en jongeren en hun perspectief staan centraal. Zij zijn de auteurs en de experts. We gaan de zwaarte en de ernst van hun situatie niet uit de weg, want het is onacceptabel dat zoveel kinderen nog steeds ver onder de armoedegrens leven. We vieren echter ook hun kracht en creativiteit, hun visie op de maatschappij, hun ideeën voor een beter leven.
In elke stad wordt een theatervoorstelling, een documentaire, een beeldende kunsttentoonstelling en een educatieproject gemaakt en in een plaatselijk festival getoond. Uiteindelijk komen alle projecten samen in een groot 10CHILDRENfestival, samen met een uitgebreid contextprogramma.
Op dit moment zijn de eerste vijf steden in voorbereiding:
- Cleveland (OHIO) met als thema ‘armoede en gezondheid’,
- Curitiba (Brazilië) met als thema ‘armoede en kinderen uit de Inheemse gemeenschap,
- Kaapstad (Zuid-Afrika) met als thema ‘armoede en afwezige ouders’,
- Europa (Düsseldorf, Cambridge, Parma en Boekarest) met als thema ‘armoede en honger in Europa’ en
- Mumbai (India) met als thema ‘armoede en meisjes’.
De eerste kunstprojecten worden in het seizoen 2022/2023 getoond. Het slotfestival vindt plaats in het seizoen 2026/2027.
INITIATIEFNEMERS
10CHILDREN is een initiatief van Liesbeth Coltof en Dennis Meyer. Liesbeth Coltof is een internationaal gerespecteerde regisseur in het theater, was artistiek directeur van een van de belangrijkste theatergezelschappen voor kinderen en jongeren in Nederland en heeft belangrijke prijzen in binnen- en buitenland voor haar werk gekregen. Zij heeft veel ervaring in het werken in oorlogsgebieden en in landen in conflict of armoede, zoals in Palestina (Gaza), Nigeria, Rusland en Iran. Dennis Meyer is dramaturg, theaterdocent en beleidsadviseur en was artistiek directeur van Het Lab Utrecht, een theaterorganisatie waar jonge professionele theatermakers voor kinderen en jongeren werkten. Tevens zette hij verscheidene kunstenfestivals op en was geruime tijd jeugdtheaterspecialist bij het Theater Instituut Nederland, waar hij onder meer verscheidene internationale projecten opzette.
KINDEREN EN ARMOEDE
In 1989 ondertekenden 194 landen het verdrag inzake de rechten van het kind, vanuit de overtuiging en het geloof dat alle kinderen gelijke rechten hebben om gezond en sterk op te groeien, goed opgeleid te worden en in staat te zijn om een bijdrage aan hun maatschappij te leveren. Sinds die tijd zijn de omstandigheden waaronder kinderen leven aanmerkelijk verbeterd. Er is meer aandacht voor gezondheid van kinderen, het onderwijs is verbeterd en er zijn beperkingen opgelegd aan kinderarbeid, vrouwenbesnijdenis en lichamelijke straffen. Toch zijn de kinderen die toen het meest kwetsbaar waren nog steeds het meest kwetsbaar. Hun situatie is niet veranderd, zelfs verslechterd.
Als de wereld deze ongelijkheid vandaag niet aanpakt, zullen er volgens UNICEF in 2030 – de deadline die de Verenigde Naties hebben bepaald om duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te halen – 167 miljoen kinderen in extreme armoede leven, 69 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar sterven en 60 miljoen kinderen in de basisschool-leeftijd niet naar school gaan.
ART FOR CHANGE
Hoewel men het erover eens is dat de meest kwetsbaren in onze samenleving beschermd moeten worden, verdwijnt het lot van deze kinderen in het geweld van het dagelijks volwassenen nieuws vaak geruisloos uit de aandacht. Willen we werkelijk een serieuze poging doen het leven van deze kinderen te verbeteren, dan zullen we hun situatie moeten beschrijven en hun verhalen indringend en onontkoombaar moeten vertellen. Kunst en kunstenaars kunnen hierbij een wezenlijke bijdrage leveren. Als aanvulling op analyses, statistieken en politieke voornemens zijn kunstenaars in staat op persoonlijke en emotionele wijze de verhalen van deze kinderen te verbeelden. Kunst raakt het hart en kan de levens en de obstakels die deze kinderen dag in dag uit tegenkomen, voelbaar maken. Niet om medelijden op te roepen, maar juist om de potentie en de kracht van deze kinderen te laten zien. In de hoop betrokkenheid en bewustzijn te creëren bij een algemeen publiek, bij regionale en internationale leiders en bij maatschappelijke en politieke instellingen en aan te zetten tot de broodnodige acties om deze kinderen een kans te geven.
Krokusfestival is een project van cultuurcentrum Hasselt disclaimer & privacy | voor de pers | archief | over