Karlijn Niesten

Vers / toonmoment writer’s room (10+)

LUCA@KROKUS
do 15 feb 15:00 - 16:00
Villa Basta, Hasselt
Vissersstraat 2, 3500 Hasselt
15 feb
15:00 - 16:00
Geweest

LUCA School of Arts en Krokusfestival slaan de handen in elkaar! We presenteren een aantal masterproeven én de studenten volgen een workshop bij Takeski Matsumoto, te gast op het festival. 
  
Maar er is meer: het theater voor jong publiek heeft ook behoefte aan nieuwe, spitante en relevante teksten voor de kinderen en jongeren van vandaag en vooral ook van morgen. Teksten waarin ze zich herkennen, die ze als hedendaags ervaren, teksten die appeleren aan hun leefwereld. 
  
Maar hoe schrijf je een tekst die bedoeld is voor een jong publiek in de zaal? Hoe prikkel je jonge luisteraars en kijkers zonder hen te onder- of overschatten?  
  
In een writers’ room schrijven voor jong publiek, onder begeleiding van theaterauteur Anna Carlier, schreven masterstudenten aan LUCA School of Arts nieuwe theaterteksten voor jong publiek in de zaal.  
  
Met deze verse teksten komen ze richting Krokusfestival voor een geënsceneerde (dus: theatrale) lezing van dit nieuwe materiaal. Teksten in wording voor het eerst op het podium, voor groeiende mensen in de zaal. Ook benieuwd?  

VERS/toonmoment writer’s room - work in progress (10+) 

Koekjes, rapelkanten, spinnen, zoektochten en momentjes, al dan niet in Ongebelgolië

È & É In Ongebelgolië - Annissa Zahi  (10+)

15 min 

È en É wonen samen.

Ja, samen. In hetzelfde dorp, dezelfde straat, op hetzelfde nummer in hetzelfde huis. Eigenlijk hetzelfde gebouw. Ze delen geen living of keuken of slaapkamer, ze hebben elk hun eigen verdiep. Maar ze delen wel een tussenverdieping.

Een tussenverdiep dat È en É kunnen bereiken via een glijbaan of een lift. Een tussenverdiep met een zwembad. Waar je dus kan inplonsen vanaf de glijbaan.

De rapelkant - Eva Rys & Zindzi Tillot (10+) 

15 min 

In een dorp dat niemand kent bestaat er 25 seizoenen lang geen slecht nieuws. Als het 26ste seizoen aanbreekt, begint De Rapelkant. Zo gaat het elke seizoengang. De Rapelkant is het seizoen waarop al het slechte nieuws aan iedereen wordt medegedeeld. De éne en de éne, twee jonge journalisten, gaan langs bij de dorpsbewoners, mensen zoals grootouder en kleinzoon, het jonge koppel of de boze buurvrouw, om slechtnieuwsverhalen te verzamelen.

Koekje? - Yoline Denys (10 +)

10 min 

Koekje? is een monoloog,  geschreven door Yoline Denys, die het publiek laat kennismaken met Lilo. Zij woont alleen in een groot landhuis, wanhopig op zoek naar contact, en is dan ook heel blij om het publiek te ontvangen.

Ingeslikt en De Schone Slaapster - Katrien Vanreusel (8 +)

10 min

Als theaterdocent in het Deeltijds Kunstonderwijs stelt Katrien Vanreusel vast dat er nood is aan korte, speelbare teksten voor en door kinderen. De Schone Slaapster biedt een verrassend perspectief op een klassiek sprookje. In Ingeslikt ontdek je wat er gebeurt als je iets niet durft zeggen.  

De zoektocht naar de Calciet - Pjotr Durlet (10 +)

15 min

korte info volgt

Een momentje (alle duiven horen drollen) - Karlijn Niesten (8 +) 

Een momentje Alle Duiven Horen Drollen is een tekstuele/bewegelijke voorstelling voor iedereen vanaf 8+. Een theatrale absurde zoektocht naar het omgaan met een ADHD-brein.

Karlijn werkte tijdens de writer’s room aan de tekst voor haar masterproef, de voorstelling speelt 14 februari om 16u in Villa Basta. Ook 18, 19 en 20 februari speelt Een momentje (alle duiven horen drollen) in het Gasthuis in Aarschot.

 


 

LUCA School of Arts en Krokusfestival slaan de handen in elkaar! Zo wil KROKUS studenten ondersteunen die interesse hebben in theater maken voor een jong publiek. 

Op verschillende momenten binnen het festival zal je de theaterstudenten aan het werk kunnen zien. We organiseren een theatrale lezing van teksten geschreven door de studenten, presenteren een aantal masterproeven én de studenten volgen een workshop bij Takeski Matsumoto, internationale maker op het festival.

credits

© Karlijn Niesten