Inspiratiedag

Dag van de Dans & Krokusfestival
wo 14 feb 09:30 - 15:00
Vrijzinnig punt, Hasselt
Albrecht Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt
14 feb
09:30 - 15:00
Geweest

Voor wie? 

De inspiratiedag is er voor (inter)nationale dansprofessionals (spelers en makers), programmatoren, publiekswerkers, cultuureducatoren en aanbieders uit de cultuur- of vrijetijdssector. 

 

Dagverloop?

De ‘Inspiratiedag’ werd in het leven geroepen vanuit de vraag hoe de Dag van de Dans zich verder kan blijven ontwikkelen en waardevol kan zijn voor het dansveld. Tijdens deze dag wissel je uit over actuele thema’s en tendensen in het dansveld en ontmoet je andere (inter)nationale professionals. 

Hoe kunnen we dans voor jong publiek zichtbaarder en aantrekkelijker maken voor een groter publiek? 

Vanuit verschillende perspectieven zoomen we in op vier inspirerende praktijkverhalen uit binnen- en buitenland. Elke spreker licht zijn eigen persoonlijke missie in het spelen, maken, produceren, faciliteren en spreiden van dans voor een jong publiek toe. Na de presentaties gaan we in kleinere groepen onderling verder in gesprek over de thema’s, vragen en noden die tijdens de presentaties aan bod kwamen. 

 

Sprekers?

DANAÉ BOSMAN 

Danaé Bosman is choreograaf en danser. Ze werkte als danser in verschillende projecten van o.a. Randi De Vlieghe/hetpaleis, fABULEUS, Andros Zins-Browne, Theater De Spiegel, Sylvie Huysman, Tuning People en Filip Van Huffel / Retina Dance Company. Momenteel is ze docent bij de opleiding Woordkunst-Drama in de Kunstkaai te Antwerpen. In 2016 richtte Danaé samen met choreografe Dafne Maes LAP op: een dansgezelschap dat zijn passie voor hedendaagse dans en educatie wil doorgeven aan diverse doelgroepen.

Sinds 2020 verkent Danaé voor het eerst haar eigen fascinatie voor het imperfecte lichaam. Daaruit ontstaat de beeldende voorstelling ON- in samenwerking met Theater FroeFroe. Inclusie en educatie spelen een belangrijke rol binnen het creatieproces van Danaé en haar artistiek werk voor een jong publiek. 

COLLECTIEF 155

155 (eenvijfvijf) is een breakdance collectief bij elkaar gebracht door een gedeelde passie voor bewegingsvormen, theater, muziek, film, bizarre humor en kunst die voorstellingen, films en acts maakt door dans, video en komedie op unieke wijze te combineren. 

De performers zijn allemaal begonnen met breakdancing. Hiphop biedt ze van alle ‘bestaande’ stijlen de meeste vrijheid en zal altijd in een of andere vorm een weg terugvinden naar hun werk.

MIJKE HARMSEN

Mijke Harmsen is lid van het artistieke team van Schouwburg Kortrijk waar ze programmator is voor dans, theater, het Next-Festival en schoolvoorstellingen (+12j). Voorheen heeft ze o.a. gewerkt als dramaturge in Tanzhaus nrw in Düsseldorf.

LITTLE BIG DANCE: CATH JAMES

Cath James is artistiek directeur van South East Dance, hoofdpartner van Little Big Dance dat in 2019 wordt gelanceerd door South East Dance, in samenwerking met DanceEast, Take Art en Yorkshire Dance. Little Big Dance biedt danskunstenaars de kans om specialistische vaardigheden en ervaring te ontwikkelen die nodig zijn om boeiend en divers danswerk te maken voor en met kinderen onder de vijf jaar en hun families.

In haar veertigjarige danscarrière trad James op met veel verschillende gezelschappen. Nadat ze stopte met fulltime performen, was ze actief als tourmanager en algemene leidinggevende voor Siobhan Davies Company (waarvan ze ook medeoprichter was). Daarna werkte ze als dansdirecteur voor Take Art, voordat ze zich tenslotte bij South East Dance voegde. James cureert eveneens dansfestivals en schrijft voor internationale dansmagazines. In 1994 was ze mede-oprichter van de eerste informatiewebsite en webindex van dans in Groot-Brittannië: danceservice.co.uk.

Praktisch?

09.30 u - Welkom / koffie
10 u – Keynote sprekers
12.30 u - Lunch: broodjes worden voorzien
13.30 u - Tafelgesprekken
14.45 u - Einde

Aansluitend kan je op het festival de volgende dansvoorstellingen bijwonen:

15 u - Lavaelo/The Place (Engeland), Is this a dance
15.30 u - De Dansers (Nederland), Een kleine anatomie
16.30 u - Seven circles (Engeland), Club origami
19.30 u - Ballet du Nord (Frankrijk), Des chimères dans la tête / Hersenspinsels

Gratis, mits inschrijving (max 75 personen) 

credits