Art for change

10CHILDREN
di 13 feb 09:30 - 13:00
Locatieproject
13 feb
09:30 - 13:00
Geweest

Unicef gaat ervan uit dat in 2030 wereldwijd 167 miljoen kinderen in armoede zullen leven, en dat niet alleen in de ontwikkelings- of groeilanden. Die armoede uit zich niet alleen materieel, maar berooft deze kinderen ook van een plaats en een stem in de maatschappij. 
  
10CHILDREN is een ambitieus en gedreven globaal artistiek project van Dennis Meyer en Liesbeth Colthof. Beiden zijn op een missie, een missie om de verhalen van deze vaak woordeloze kinderen een podium te geven. Die verhalen vinden ze samen met de kinderen en lokale partners in tien steden over de hele wereld. Niet om medeleven op te wekken, wel om de kracht van deze kinderen te tonen. Op dit moment lopen er projecten in Cleveland (Ohio), Curitiba (Brazilie), Kaapstad (Zuid-Afrika), Pune (India) en Düsseldorf (Duitsland).  
  
Krokusfestival is trots partner te zijn van 10CHILDREN en zal in het festival jaarlijks plaats geven aan dit unieke en belangwekkende project waarin wordt onderzocht hoe kunst en kunstinstellingen kunnen bijdragen aan het zichtbaar en tastbaar maken van sociaal onrecht. 
  
#1 expo 
dagelijks te bezoeken / festivalcentrum CCHA / gratis 
Tijdens de festivaleditie 2024 presenteren we een tentoonstelling van de lopende projecten.  
  
#2 seminarie 
  
Programma

  • Inleiding door Dennis Meyer
  • Fotoreportage van de kinderen in de wijken van Cleveland door LAND Studio en Metro Health / fotografie Amber N. Ford
  • Documentaire Lead in the land (regie Cigdem Slankard met studenten van CSU School of Film and Media Arts Cleveland) 
  • Live fragment uit de voorstelling Watching butterflies (Cleveland Play House, tekst Eric Schmiedl, regie Liesbet Coltof) door acteurs uit Cleveland
  • Tekstlezing van fragmenten uit Das Pommesparadies (Junges Haus Düsseldorf)
  • Panelgesprek met Pamela DiPasquale, Marcela Rodriguez-Gonzalez & acteurs uit Cleveland, Stefan Fischer-Fels en Kirstin Hess uit Düsseldorf en Liesbeth Coltof over de werking ‘kunst kinderen armoede’
  • Gesprek ‘Armoede in Europa en hoe kunst(instellingen) daarin een belangrijke rol kunnen vervullen.’ 

ACHTERGRONDINFORMATIE 

KINDEREN IN DE WERELD 

Hoewel men het erover eens is dat de meest kwetsbaren in onze samenleving beschermd moeten worden, verdwijnt het lot van deze kinderen gemakkelijk uit de aandacht in de onrust van het dagelijkse nieuws voor volwassenen. Als we echt een serieuze poging willen doen om de levens van deze kinderen te verbeteren moeten we de omstandigheden waarin ze voortdurend leven beschrijven en hun verhalen diepgaand en onontkoombaar vertellen. Kunst en kunstenaars kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Naast de analyses, statistieken en politieke intenties zijn kunstenaars in staat de verhalen van deze kinderen op persoonlijk en emotioneel niveau te verbeelden. 
  
Kunst raakt het hart en kan de levens en obstakels waar deze kinderen dag in dag uit tegenaan lopen tastbaar maken. Niet om medelijden op te wekken, maar juist om het potentieel, de veerkracht en de kracht van deze kinderen te laten zien. Het doel is om betrokkenheid en bewustzijn te creëren bij een algemeen publiek en om noodzakelijke en concrete acties uit te lokken door regionale en internationale leiders en door sociale en politieke instellingen zodat deze kinderen een eerlijke kans in het leven krijgen. 

10KINDEREN IN ACTIE 

In tien steden in tien landen werkt een internationale en lokale gemeenschap van kinderen, jongeren, professionele kunstenaars, musea, theaters, filmscholen, maar ook universiteiten, humanitaire organisaties en NGO's samen aan verschillende kunstprojecten. De verhalen van de kinderen en hun perspectieven staan centraal. Zij zijn de auteurs en de experts. Per stad worden de volgende projecten opgezet:  
  
Een voorstelling gemaakt door professionele acteurs, dansers en/of muzikanten, gemaakt en uitgevoerd in nauwe samenwerking met de kinderen. De voorstelling wordt gepresenteerd in  
de lokale taal en gaat op een hoogwaardige en betekenisvolle manier in op de onvermijdelijke gevolgen van armoede. 
  
Een documentaire brengt het dagelijks leven van de kinderen en hun families in beeld op basis van wat zij graag willen laten zien. Centraal staat de stem van de kinderen, hun strijd en moed, hun zorgen en dromen. De documentaire wordt gemaakt door getalenteerde lokale professionals. 
  
Een foto- en beeldende kunsttentoonstelling waar lokale en internationale kunstenaars samenwerken met kinderen. De kwaliteit van de kunstenaars en de rauwe oprechtheid van de kinderen zorgen voor spannend en krachtig werk. 
  
In nauwe samenwerking met de lokale partners zal een educatief programma worden ontwikkeld dat beschikbaar zal zijn voor scholen, theaters en NGO's.  
  
Een contextprogramma: ontmoetingen met experts, discussies, lezingen, workshops. Hier zal de samenwerking met de verschillende NGO’s en universiteiten cruciaal zijn. 
  
Een openingsavond, waar alle kunstprojecten worden gepresenteerd aan een algemeen publiek, aan lokale en nationale politici, NGO’s, invloedrijke leden van de gemeenschap, de pers en natuurlijk aan de kinderen en hun families. Na dit evenement zullen alle kunstprojecten voor een lange periode beschikbaar blijven voor scholen en een algemeen publiek. Het doel is om publiciteit  
te genereren voor de verhalen van de kinderen en hopelijk enige verandering teweeg te brengen in de manier waarop hun leven wordt gezien, lokaal, regionaal en wereldwijd. 
  
Aan het einde in 2027 zullen zoveel mogelijk van de ontwikkelde projecten samenkomen in een groot festival waar de 10CHILDREN gemeenschap met kunst en een uitgebreid contextprogramma een vuist zal maken naar diegenen die verandering kunnen brengen in de leefomstandigheden van deze kinderen. 

credits

10CHILDREN - Dennis Meyer & Liesbeth Coltof, Cleveland Playhouse - Pamela DiPasquale & acteurs / muzikanten, Junges Haus Düsseldorf - Stefan Fischer-Fels, Kirstin Hess & acteurs
www.10children.org